Aksamitka zapewnia wyjazdowy mega catering wojskowej kuchni polowej KP 340 opalanej drewnem nawet dla tysiąca osób.
Dostarczamy we wskazane miejsce przygotowane przez nas żołnierskie jadło m.in.:
grochówkę
grochówkę „z wkładką”
gulasz z kaszą
golonkę „po generalsku”
bigos,
bigos „z wkładką”
kotlet mielony
kiełbasę z patelni
Grochówka żołnierska to obowiązkowe danie podczas festynów, pikników i tym podobnym. Nic bowiem tak nie rozgrzeje i nie zaspokoi głodu lepiej niż miska pożywnej grochówki. Zupa przygotowana na bazie grochu połówkowego koniecznie wzbogacona boczkiem, kiełbasą oraz ziemniakami i doprawiona aromatycznym majerankiem. Fantastycznie, gdy jest serwowana z grubą pajdą ciemnego chleba.
Gulasz z kaszą już przed wiekami był obowiązkowym produktem żołnierskiego menu ponieważ kasze ceniono za właściwości odżywcze i rozgrzewające. Świetnie komponuje się z gulaszem czyli mięsem wieprzowym duszonym z cebulą, pomidorami i papryką co nadaje potrawie oryginalnego charakteru.
Bigos żołnierski przygotowywany przez Aksamitkę oparty jest na dawnej recepturze tj. drobno poszatkowanej kapuście kiszonej z różnym gatunkami mięsa, boczkiem, kiełbasą, cebulą oraz przyprawami. Bigos jest wielokrotnie podduszany dzięki czemu ma tradycyjny staropolski smak.
Żurek babci Lodzi wyróżniony nagrodą Perła na targach w Poznaniu za najsmaczniejszą polską regionalną potrawę. Jest to jedna z najbardziej cenionych przez naszych konsumentów zup i dlatego nie może jej zabraknąć w naszej propozycji kuchni polowej. Żurek przyrządzany jest na zakwasie z mąki żytniej i mięsnym wywarze oraz z białą kiełbasą, pieczarkami, czosnkiem, chrzanem i majerankiem. Zupa podawana jest z pajdą chleba.
Kotlet mielony przyrządzany jest z mięsa wieprzowego z dodatkami. Świetnie doprawiony smakuje wyśmienicie
Kiełbasa wieprzowa z patelni smażona w smalcu podawana z pajdą ciemnego chleba oraz musztardą i chrzanem.
Krupnik to bardzo wartościowa zupa, która swoje walory zawdzięcza przede wszystkim kaszy pęczak, która po ugotowaniu jest jędrna i sprężysta, a dodatkowo stanowi bogate źródło błonnika pokarmowego. Pęczak zapewnia długotrwałe uczucie sytości i oczywiście w serwowanej potrawie nie może zabraknąć solidnej porcji mięsa.
Golonka „po generalsku” to golonka z kością gotowana w warzywach i piwie podawana z pajdą ciemnego chleba oraz musztardą i chrzanem.